fbpx

WAT DOET EEN (ONLINE)SPORTCOACH EN WAT LEVERT HET OP?

Ja, er zijn ook duizenden online schema’s die je kan downloaden. Toch trainen veel atleten én ambitieuze amateurs met een eigen coach. Maar wat doet een sportcoach eigenlijk? En wat levert het je als sporter op?

WAT DOET EEN SPORTCOACH?

Een sportcoach is iemand die je helpt om betere sportprestaties te leveren. Als expert op het gebied van sport én coaching kan hij of zij je voorzien van persoonlijke begeleiding en concrete adviezen waar je ook écht wat aan hebt. En dat geldt niet alleen voor fysieke training. Een goede coach helpt je ook op geestelijk en emotioneel vlak het maximale uit jezelf te halen.

WERKZAAMHEDEN IN DE PRAKTIJK

Een goede sportcoach helpt je dus je doelen te bereiken en bepaalde fouten niet te maken [1]. In de praktijk houdt dat het volgende in [2]:
  • het ontwerpen van gepersonaliseerde trainingsprogramma’s
  • begeleiding bij zowel krachttraining in de sportschool als bij sessies daarbuiten
  • het verzamelen en bijhouden van trainingsdata
  • mentale en fysieke voorbereiding op een training
  • optioneel: fitheid en prestaties communiceren met hoofdtrainer of -coach

MET EEN SPORTCOACH PROFITEER JE OOK HIER VAN

Sportcoaching ontzorgt je dus volledig. Alles om de training heen wordt voor je geregeld, zodat jij je volledig kunt focussen op jezelf en het leveren van de beste prestaties in combinatie met een social leven. Iedere keer opnieuw. Daarbij profiteer je bij Ian Sportcoaching ook van het volgende:

Blessures & overtraining voorkomen
Ruim 60% van de hardloopblessures ontstaat omdat atleten niet goed weten hoe ze moeten trainen [3]. Veel sporters kopen bijvoorbeeld nieuwe schoenen, volgen een online schema of doen extra core stability oefeningen om blessures te voorkomen. Omdat andere atleten dat doen of omdat het op het internet staat, maar niet omdat het wetenschappelijk bewezen is [4]. Als sportcoach help ik met persoonlijk afgestemde programma’s en adviezen die wle blessures voorkomen.

Data monitoren én interpreteren
Ik monitor al je data. Je gegevens laten immers jouw reactie op de training zien en zijn dus een soort feedback die gebruikt kan worden voor volgende trainingen. Bij het verwerken van die data is het vooral belangrijk om te kijken naar wat nuttig en bruikbaar is [5]. Het gaat er bij mij namelijk niet om wat maximaal zou zijn, maar om wat optimaal en ook echt haalbaar is op basis van jouw persoonlijke situatie.

Perspectief bieden op prestaties
Als sporter train je voor een persoonlijk doel. Een wedstrijd, toernooi, competitie of gewoon omdat je in beweging wil komen en fitter wel worden. Je kunt dan plezier en voldoening ervaren, maar bijvoorbeeld ook teleurstelling over het niet bereiken van je doel. Als er dan geen positieve reacties komen, kun je in dat negatieve blijven hangen [6]. Daarom help ik je jouw prestaties in het juiste perspectief te plaatsen. Hoe goed of slechte ze misschien ook waren.

The slogan “No pain, no gain” is a thing of the past [7].

4 VOORDELEN VAN EEN (ONLINE) SPORTCOACH

Allemaal leuk en aardig wat een sportcoach doet natuurlijk, maar wat levert samenwerken met een coach nu echt op?

Persoonlijke aandacht
Een (online) sportcoach heeft echt even aandacht voor jou en jou alleen. Geen one size fits all dus, maar coaching en programma’s op basis van jouw niveau, ervaring doelen en persoonlijke voorkeuren. Dat maakt je training straks een stuk effectiever – en leuker.

Op maat gemaakte schema’s
Als je persoonlijke coach weet ik alles van je conditie, kracht én van je beschikbare tijd. Daardoor kan ik een strak schema opstellen waarmee je je doelen kunt bereiken op een manier die bij je niveau past en moeiteloos aansluit op je sociale leven. Dat verkleint de kans op blessures en verbetert je prestaties tijdens die wedstrijd straks.

Meer motivatie
Je werkt nét even harder als je weet dat iemand je data kan zien. Zo werkt het nu eenmaal. Een sportcoach geeft je daardoor vaak net die motivatie en energie die je nodig hebt om iedere sessie weer boven jezelf uit te stijgen. Al helemaal als diezelfde coach de oefeningen naast effectief ook nog een beetje leuk kan maken…

Duurzame resultaten
En daarmee bedoelen we resultaten op de lange termijn. Langer kunnen sporten zonder klachten. Niet alleen fit worden, maar ook fit blijven. Een (online) coach houdt je namelijk zelf verantwoordelijk voor je resultaten en is je stok achter de deur. Die moet je namelijk uitleggen waarom je die gymsessie hebt geskipt. Dat helpt je dus om toch iedere keer weer te gaan trainen en zo uiteindelijk je doelen te kunnen bereiken.

OOK SAMENWERKEN MET EEN (ONLINE) SPORTCOACH?

Neem vrijblijvend contact op en ontdek wat ik voor je kan betekenen. Nu de eerste maand gratis om te kijken of het klikt!

BRONNEN

  1. www.runnersworld.com/training/a37112268/running-coach/
  2. www.scienceforsport.com/what-do-sc-coaches-actually-do/
  3. Jacobs, Stephen J., and Burton L. Berson. “Injuries to runners: a study of entrants to a 10,000 meter race”
  4. Verhagen, E., Warsen, M and Silveira Bolling, C. “I Just want to run: how recreational runners perceive and deal with injuries”
  5. www.scienceforsport.com/how-can-coaches-and-sport-scientists-best-use-data-to-their-advantage/
  6. www.jssm.org/jssm-21-1.xml%3EFulltext
  7. Lehmann, M., Foster, C., Gastmann, U., Keizer, H., & Steinacker, J. M. (1999). Definition, types, symptoms, findings, underlying mechanisms, and frequency of overtraining and overtraining syndrome. In Overload, performance incompetence, and regeneration in sport (pp. 1-6). Springer US.American Journal of Sports Medicine 14.2 (1986): 151-155.